welcome note

Jum jadi follower saya!

kahwin

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

KLIK KLIK INI

online user

KLIK KLIK SINI

Aug 11, 2010

Coretan perjalanan ke Hong Kong..

Salam OLL...




     Semoga tak terlambat untuk aku ceritakan pengalaman aku pergi bercuti ke HK bln Mei haritu 2-5 mei 2010 bersama-sama dengan rakan-rakan sekolej,dah lamakan tp takpe,sekadar berkongsi cerita ,manalah tahu kalau-kalau tetiba korang terliur ke tengok aku g,jd korang pun jadi berminat nak g jugak kan.Apa la agaknya yg terkenal kat HK tu ye?Kalau korang mau tahu mari ikuti pengembaraan ku.,Zam zam ala ka zam.............


                                                Ni la Peta Hong Kong


                                                      Jum ikut aku


     Sebenarnya tujuan kitorang seramai 42 orang ni g HK sebenarnya adalah kerana tak laen tak bukan untuk bercuti semata-mata..ahakz!.Lagipun da menjadi TRADISI kami di KOLEJ KEJURURAWATAN PUSAT PERUBATAN UNIVERSITI MALAYA ni untuk adakan lawatan ataupun percutian kat luar negara bile hampir-hampir nak habis blaja,jd sebulan sebelum dengan rasminya aku habis blajar kitorang pun terbang ke kota HK untuk merealisasikan tradisi tersebut supaya tidak digelar pemecah tradisi..hikhik.


    Pertama sekali aku memohon maaf kerana otak aku tak dapat nak recall secara details la semua-semua yang aku lalui kat sana.Kira2 pukul 6 ptg la kami bertolak menaiki Cathay Pacific.Ni la pengalaman pertama aku naek flight,macam org jakun, yg tak dapat aku lupa bila aku da siap duduk kat dalam plane tu dan kerana terlalu excitednya aku pon menekan semua butang yang ada di seat, lalu sebiji lampu diatas kepalaku pon bernyala..Dengan cuaknya aku mendiamkan diri,tyme ni da la semua kwn-kwn aku dok ushar je,ah wat slumber jela,pastu datang seorang pramugari yg tak bape nak cantik la,biasa2 je ( jujur ni aku igtkan semua pramugari ni cantik) then dia pun berkata,.


" Yes, may i help u? "


aku terdiam seketika sambil mulut tekumat kamit nak cakap orang putih (sebenarnye aku ngah praktis nakk ckp ape,takut tesalah plak grammar) then aku pon jawab:


"Owh im sorry, i just press that botton coz i wanna know what funtion it is..can u please give me some orientation coz im a firstimer"..( pandai gak aku nak menutup malu aku nih)..hahahha


"Owh, no problem. this button is a call bell then...blablabalablablablabla..if u want anything just call n press that button okai" minah tu menerangkan dengan panjang lebarnya, aku igtkan dalam wad je yg ada call bell.. 




      Pas minah pramugari tu berlalu aku pon wat-wat la dok diam(malu sey).Selama 4 jam berada dalam kapal terbang tu takde la busan sangat cuma kebas2 kaki je la,aku bantai tengok movie avatar,banyak giler saluran-saluran rancangan yg ada(pening nak pilih).Lebih kurang pukul 10.20 malam sampai la aku kat Hong Kong International Airport.tak yah susah2 nak cari waktu tempatan sebab waktu kat HK sama je dengan waktu kat malaysia.


                                             Cathay Pacific selesa beb


                                  Makanan kami ditaja oleh Cathay Pacific yeah!


    Wah memang teruja la bila da sampai tu,dengan ditemani kawan baik ku Pamella aku pon meninjau2 kawasan airport tu,masuk toilet kat sana.,satu yang aku tak suka kat Hk ni toilet dia takda paip,gila apa takkan nak lap dengan tisu je..ahakz! tak jadi aku nak buang,tunggu kat hotel jela.Then kami berjalan2 lagi sampai kat tempat dimana beg2 kami di tempatkan,melepasi immigration dan disambut oleh pihak hotel yg juga meranggkap travel agent kami di HK, Incik William(sory la tak ada pic),Incik william ni org Indonesia rupenye,jd senang la kitorg nak memahami apa yg dia terangkan walaupon mula-mula pening gak kepala aku nak translate kan bahasa Indon kepada malayu(berbelit2 telinga dengar). So memandangkan da pukul 11 mlm jd kami hanya dibawa bersiar2 melihat panorama malam di HK dari dalam bas sahaja. Cantik sangat2!!!! 


                          The Tsing Ma Bridge- bridge ke2 terpanjang didunia


                                                  Mongkok town


                                                         Kowloon town
                                   
      Menurut william, kowloon merupakan satu kawasan yang sangat-sangat padat, Dengan lebih dari 2,1 juta penduduk di kawasan kurang dari 47 kilometer persegi.Kowloon adalah salah satu tempat yang paling padat penduduknya.Kebanyakkannya adalah rumah flat yg sangat dekat dengan jalan raya.Mmg betul la kata william:


"Orang-orang di HK mmg suka gantung bendera di tingkap ya,macam-macam rupa ada, lagi-lagi bendera berbentuk kaca mata"(paham2 je la ye..hehe)..lagian rumah2nya slalunya diatas toko-toko(kedai2).

                    Bendera-bendera berkibar dengan megahnya..


    Setelah bersiar-siar,kira kira pukul 12 mlm kami pun check in kat hotel yg telah disediakan iaitu Newton Place Hotel yg terletak di bandar Ngau Tau Kok.Sangat penat setelah duduk dalam kapal terbang lama-lama so kitorang pun becadang nak duduk dalam bilik jela,tak larat nak jalan-jalan lg (esoknya kan leh jalan-jalan).Malam tu aku ngan pamella tdo sepuas-puasnya, esoknya nak kene bgn awal pulak.aisey!!!.Aku sempat ambil pic dalam bilik hotel aku..jum tengok!

                         Paling aku suke ialah karpet..cumil sangat.

                                                    
        Esoknya 3 mei,kami dibawa melawat ke sekitar bandar dalam gambar diatas dengan lebih dekat lagi.Banyak tempat kitorang pergi antaranya Downtown,kat cini memang tempat strategik la nak snap pic,cantik sangat dan kat cini juga berdekatan dengan Muzium Art Hong Kong,korang boleh tengok tapak tangan Bruce Lee,Jackie chan dan ramai lagi artis-artis Kong Kong,tempat ni lebih kurang macam kat Hollywood tu la.Pastu kitorang g gak kat Jackie Chan jewel,baru aku taw Jackie Chan pon de kedai jewel..ahakz! dan ketua kat kedai tu berasal dari Ipoh taw..bangga sebentar, then kami g kat The peak,atas bukit taw,lebih kurang macam genting gak,cuaca dia sangat la best,matahari terik tp sejuk. Aku x melepaskan peluang bershopping sakan disana,akhirnya aku sedih sendiri.2 la tak sabar-sabar nak shopping sangat,tau tak kenapa?? kat the peak, tshirt i Love HK 100dollar leh dapat 3 helai je tp kat satu tempat rahsia ni, 100 dollar leh dapat 6 tshirt yang sama..uwaaaaaaaaa.,nnt aku cita kat mane tempatnya,tu lagi la syurga beli belah.Kat The Peak juga  terdapatnya Madam Tussauds(Muzium patung lilin),macam-macam patung artis ada,artis Malaysia je tak ada..ahakz!


                      Baju yg dimaksudkan.Thankz Pam jd model aku.
              
       Setelah itu, kami naek bot kat Restoran JUMBO.Tambang 60 dollar besamaan dgn rm30 duit kita.Kitorang juga ada pergi ke Masjid Ammar and Osman Ramju Sadick Islamic centre kat sana kami menikmati makanan tghari dan solat zuhur.Pestime dapat makan nasik kat Hong Kong,bab-bab makanan ni mmg la tersangat payah,nasib baik aku ada bwk megi cup n bubur maggi,susahnya nak mencari makanan halal kat sini,g negara orang kene pandai-pandai la kan.Then kitorang ke Pantai Repulse Bay,tempat yg menurut incik William mempunyai Feng shui yg paling tggi sebab tu harga rumah-rumah kat kawasan Repulse Bay ni sangat la mahal.,kira kawasan elit la ni.Tak mandi pon kat sana sebab kami x cukup masa,dan banyak tempat laen lagi kami nak pergi.


      Sebelah petangnya kira-kira pukul 5 kami dan rakan2 laen mintak izin dr William utk pergi ke tempat rahsia yg aku cakapkan tadi memang syurga untuk membeli belah iaitu jeng jeng jeng...LADIES MARKET..memang geram la rasa sebab barang-barang kat sini lagi murah dari The Peak,tempat dia macam Pasar Malam Jalan Tungku Abdul Rahman, tp aku rasa kat Malaysia lg better sebab peniaga2 kat sana macam memaksa sangat untuk kita beli.Kesian aku kene tengking n marah pasal aku tawar menawar pastu tak beli..haha.Tapi tak dapat aku bli banyak, beli yang orang kirim n cenderahati sikit-sikit je,takot Dollar ku habis dan tak dapat nak shoppin kat tempat yg bakal aku g esok harinya !!! lagi best!! dan kami pulang semula ke Hotel menaiki MTR yang  lebih kurang LRT kat Malaysia.tapi MTR ni lagi laju dari LRT,dan aku pun tertido kepenatan,...jum-jum tengok pic2 yang aku g melawat kat cerita kat atas ni..ZASx!!!


                                  Ni kat Downtown   
                                                        
                                        

                               NI sume kat The Peak
                            


                                    Naik bot di Restoran Jambo

                                      
                                 Masjid  dan makanan yg disediakan

                                                              
                                   Pantai Kawasan Elit tu..

                                                                
                                  Ladies Market

                                                                      
                                          MTR
  
     Wah esoknya 4 mei merupakan tempat yang paling ku tunggu-tunggu.. kitorang nak pegi DISNEYLAND!!!!teruja tak korang??.Pengalaman yang memang tak akan aku lupakan lah.Ingat honeymoon nnt nak g sini la..(abang wan..blh ek???) hehhe.Tempat yang sangat-sangat menarik dan cantik,macam berada kat dunia fantasi. Ape yang selama ni aku tengok kat disney channel kini ada kat depan mata.Macam tak percaya langsung! bila Pamella ketuk-ketuk kepala aku baru la aku sedar rupa-rupanya ini betul-betul bukan cobaan.Kami letak luggage-luggage kami kat hotel dulu,lepas tu trus g kat disneyland. Taw sbb ape? check in hanya bermula pada pukul 3 ptg.Cakap pasal Hotel..FUHHH!! lagi la rasa macam mimpi, nama hotel tu ialah Hollywood Hotel. gila tak aku da sampai hollywood...hahah. Cantik sangat hotel ni.sangat unik.Tak percaya??? jum tengok.

                                               Cantik dan mewah kan.
                                              
       Dan kitorang pun memulakan pengembaraan kedunia fantasi Disneyland,Macam-macam permainan kami naik,roler coster, small world dan macam-macam lagi la,..Tak cukup kertas kalo nak cita semuanye..Meh aku ceritakan menggunakan pic je la.

                                          Cukup la stakat ni pic-pic..

    Esoknya 5 mei, da nak betolak balik Malaysia.Rasa sayang nak tinggalkan HK ni tapi sangat rindukan suasana dan makanan Malaysia.Bak kata pepatah Hujan emas dinegara orang hujan batu negara sendiri. Selamat tinggal Hong KOng!!!!

                       Beratur nak naik flight pon sempat snap pic lagi.




                                                              
                                WASSALAM...
Sharing is Loving :}

7 comments:

Anonymous said...

bestnya...nk ikott gsk...huhu

ayeen muhammad said...

hehe..THankz membaca, camne nak ikut, da balik da pun,, :P

penaberkala said...

perghhh, pengalaman yg best
thanx for sharing
boleh tau tak, how much the cost to go there?

ayeen muhammad said...

penaberkala: best memang best. cost g sane dalam rm1550, ikut travel agent tu la kan.

intan schahira said...

salam kak.nak tnye, akak pakai tourist guide tu berape ek harga kalau pakej 6 org..sbab nak pergi hongkong nie.hehe..and boleh tak bg info tourist guide tu

intan schahira said...

salam kak nak tnye..tourist guide tu ade tak buat pakej umtuk 6 org..and boleh bg info tourist guide tu tak..

intan schahira said...

kak..nak info tourist guide tu boleh..sbab nak ke hongkong untuk 6 org

Related Posts with Thumbnails