welcome note

Jum jadi follower saya!

kahwin

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

KLIK KLIK INI

online user

KLIK KLIK SINI

Feb 12, 2013

Alfatihah untuk Mak Lang dan Mama.....

Salam readers...

  Maaf Cik Ayeen dah lama tak update blog.. busy dengan nak mengedar kad, busy dengan kerja.. biasa la korang semua cuti CNY tapi Cik Ayeen tak, kene kerja.. Pengorbanan seorang jururawat kan,,hahahahha..

      Semalam tengah Cik Ayeen berkerja, dikejutkan dengan panggilan dari abah Cik Ayeen , abah cakap Mak Lang meninggal.. Ya allah tuhan je la yang tahu perasaan waktu tu,.. Mak Lang adalah orang yang paling rapat dengan kami..Mak  Lang iseri kepada abang arwah mama.. Yup mama aku pun dah meninggal dunia.. Persamaan Mak Lang dan mama ialah mereka meninggal disebabkan penyakit Kanser...

      Yup kanser telah meragut 2 nyawa yang aku sayang.. First mama, kemudian mak lang.. Betapa kejamnya kanser tu sebenanrnya terhadap aku.. Even sekarang aku bekerja pun di wad Palliatif iaitu tempat dimana pesakit kanser yang dah terminal ill, iaitu stage 4,, dah tak boleh buat apa-apa lagi.. Hari2 orang mati depan mata aku, kadang2 orang cakap memang dah xde perasaan la kan tengok mayat. tapi bila saudara sendiri kita tahu la macam mana rasanya kan..

      Bila mak lang tak ada ni buat aku sangat2 teringatkan mama..Yup mama n Mak lang begitu rapat, bila bercerita tentang kematian mak lang mesti cerita mama juga disebut2.. Mama meninggal kan kami sekeluarga pada tahun 2008, ketika tu umur aku 19 tahun, blaja pun x abis lagi, hari2 aku ulang alik dari kolej ke hospital HUKM sebab nak jaga mama yang sakit, adik2 aku kecik2 lagi, adik laki aku time tu form 2 rasanya, dan adik bongsu aku la yang paling kesian, baru darjah 3 masa tu..Tapi aku bersyukur adik2 aku semuanya faham dan kami redha sebab, sangat kesian tengok mama tanggung sakit, kami redha ya Allah.. Pemergian Mak Lang pun kami redha kerana aku tahu Allah lagi menyayangi mereka..lagipun semua makhluk dimuka bumi ni pinjaman allah kan..


    Sekarang lagi 26 hari aku nak kahwin.. kalau mama ada mesti mama happy kan tengok ayeen nak kawen ni, mesti mama orang yang paling sibuk, ye la anak sulung nak kawen..  kadang2 sangat jeles dengan rakan2 lain ,,. tengok mak dorang yang wat preparation semua, duduk goyang kaki je semua dah siap,. sedangkan aku semua kene buat sendiri...Ya Allah kuatkan la hati ku menempuhi.. .. Kau tempat kan lah roh mama dan mak lang di kalangan orang2 yang solehah di sisimu... Alfatihah!!!!


Sharing is Loving :}

18 comments:

orcHid said...

tabahlah hati~ pasti ade bahagia menanti. Alfathah utk mama dan mak lang ayeen

eddany @ WE said...

isk sedih n sebak WE baca entry ni~
Ayeen kena kuat okey! U kan anak sulong so u kena kuat semangat tau.. AL-FATIHAH buat arwah Mama Ayeen n Mak lang Ayeen...Moga rohnya dicucuri rahmat...

ayeen muhammad said...

Orchid
tq dear..

ayeen muhammad said...

WE..
Tq we.. yup kita sentiasa akan kuat semangat ok..

Fyka said...

AL FATIHAH...tabah ya dear.
sebak baca,takut pon ada..

ayeen muhammad said...

fyka..
takut sebab kanser ek.. tu la.. hargai la mak kita dari skrg kan..

cha said...

al-fatihah. sedihnya. i pun ayah dh meninggal :'(

NinaAz said...

Semoga ayeen tabah yeaa. Al fatihah buat mama dan mak lang ayeen

ayeen muhammad said...

ninaAz
tq ye...

ayeen muhammad said...

cha
xpe kite kuat sama2 k..

cik mah said...

Sbr ye dear...ade hikmah untuk semua tu...

Ila Milzan said...

Al-Fatihah.
wlu sy tak kenal tuan pny blog. tp bile bace entry ni rase sebak, bergenang air mata jugak.. be strong!

sarahhernyzar said...

al-fatihah utk mama dan mak lang ayeen. jgn sedih dear. bertabahlah. Allah sayang mereka lebih dari kita. setiap yg berlaku ada hikmahnya. in-sya-Allah kebahagiaan milik ayeen bersama suami hingga Jannah. aamiin.

orked violet @ SYA said...

al fatihah

br last week tengok dr oz die cite psL pills utk cure cancer. new technology. just to share..

ayeen muhammad said...

cik mah
wah cik mah blogger yg pemes tu ek..hihi.. yup tq ye.. betul ada hikmah semuanya..

ayeen muhammad said...

ila milzan..
tq ye sbb membaca.. sekadar luahan hati je.. kalau x luah rasa sedih sgt..

ayeen muhammad said...

terima kasihbsarah.. yup diharap bakal suami ayeen ni.. dapat isi kekosongan hidup ayeen..

ayeen muhammad said...

owh.. tq ye.. dulu mama kite ada mkn jugak.. nama pill tu 4 life ke? tp tu la allah lebih sygkan die.. kalau allah nak ambil tu berusaha mcm mana pun tetap die ambil..

Related Posts with Thumbnails