welcome note

Jum jadi follower saya!

kahwin

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

KLIK KLIK INI

online user

KLIK KLIK SINI

Apr 10, 2014

Persedian Menyambut BABY cara Ayeen. (TIPS JIMAT)

Salam M2B or yang dah jadi mak-mak..hehe



    Seperti yang kita tahu.. Kos menyambut kelahiran bayi memang tinggi,, Lagi-lagi kalau anak pertama, memang sangat memuncak kegairahan itu,, sebab tu kita dinasihatkan membeli sikit-sikit kalau boleh usia kandungan 6 bulan dah start membeli.. ketepikan dulu cakap-cakap orang tua yang mengatakan tak elok membuat persiapan baby seawal yang mungkin.. Sebab kos tu kita juga yang menangungnya, so kalau tak nak terasa sangat duit keluar mcm air mengalir boleh la buat persiapan dari awal.. tak ada masalah :)
itu bagi ayeen, lain orang lain memikirannya.. ye dak?? hehehe.

Jum study pic ni..

  Acctually ada yang ayeen dapat jimat dan ada jugak yang ayeen ikutkan nafsu,..heheh..Biasalah anak pertama kan.. Tapi boleh ayeen dan M2B lain jadikn rujukan..

1) SLEEP
- Ok yang ni ayeen memang dah jimat dari awal2 sebab ayeen memang tak beli baby coat pun,, just beli tilam baby jenama FIFFY yang berharga dalam lingkungan Rm50-rm60 macam tu je,.. beli pun sebab fikir senang nak travel n senang nak tukar pampers anak..

    Kalau baby coat ni dalam lingkungan harga rm200-rm500 keatas.. erm mahal kan.. Baby pun guna kejap je, takut-takut ada baby yang tak nak langsung tido dalam katil sendiri,.. Most of the time anak ayeen memang tido sekali je dengan mama n papa die ni, atas katil kami.. sambil peluk2 anak, sambil tido.. kekadang peluk husband n anak sekali.. Masyaallah best sangat2..

2) CARRY
- Kat sini pun boleh berjimat,. Ok memang best sangat2 survey stoller mahal2 kat kedai baby tu,. memang syok.. ayeen pun sama setiap kali ke kedai baby mesti mata tertengok jugak stroller2 yang besh tu..
 Tapi  kalau mommy2 nak jimat just guna baby carrier je.. senang dan mudah nak bawak anak, kalau kat tempat sempit tu tak adalah begado2 dengan orang.. haiyoo lagi2 tension kalau mak-mak ni bawak anak g JALAN TAR time malam raya!!! dah la padat, sesak.. g bawak anak dengan stroller2 sekali.. kalau boleh tak yah la bawak anak tu.. tinggal la dulu kat umah mak ke..kuikui.. penah la jadi kat ayeen.. si bapak budak dok meroyan suruh orang bagi laluan cakap anak panas la apa la.. yang ang gi bawak buat apa???adoila sian budak yang tak tahu apa2....heheheh

   Ok sebab terliur tengok stroller ayeen pun beli hokey.. tapi kami beli Second Hand jer kat CASH CONVENTER.. harga memang murah tapi kena pandai survey ye.. Ayeen dapat Stroller jenama babylove kalau tak silap dengan harga RM59.90..hehehehhehe.. memang ada kecacatan sikit.. tak ada bakul letak barang kat bawah.. tapi tak ada masalah pun..boleh  bawak beg kan..heheh



Ha ni la stroller rm59.90 ayeen..tanda harga pun lupa nak tanggalkan lagi...mueheheh..


    Baby Carrier pun ayeen beli jugak. jenama ERGO.. tapi i beli yang fake China je.. original dalam rm400++ gitu..hamboiiiiiiii.. RM80 je i beli,. time promo clearence sale.. Shopping online jew..hehehe.. so far fake2 pun ok je..tak ada masalah..


Ha yang ni la i punye,..sejibikkk!!!



3) EAT
  - Memandangkan anak ayeen baru 4 bulan memang tak start makan lagi la.. Memang fully breastfeed!!
Jimat jugak!! tak payah nak beli2 susu tepung... susu free kan dah ada.. lagi satu baby manusia kene la bagi susu manusia,. baby lembu baru la minum susu lembu..heeeeeeeeeeeee.. pedas disitu!! bagi ibu-ibu yang ada susu tolong lah ye.. menyusukan bayi anda dengan susu ibu secara exclusive!! Jangan lah fikir nak campur2 dengan susu formula.. anda kena yakin yang susu anda cukup!! baru la susu tu nak keluar.. ini semua mindset!!

    Tetapi bagi yang tak dikurniakan rezeki susu, jangan bersedih,ayeen paham perasaan kamu.. Takpa berusaha adakan susu untuk baby ke-dua pulak ye.,. kan macam ayeen cakap.. ini semua MINDSET!! anda mesti bolehh punya!!

Alhamdulillah rezeki anak :)
Kalau mommies2 nak supplement banyakkan susu boleh PM ayeen di no 011 12853251

    Lagi satu bila mak-mak start keje,. Slalu dah start nak campur dengan susu tepung.. kalau boleh mak-mak jangan la campur ye.. Bagilah Exclusive selama 6 bulan :) Anak lebih bijak tau kalau bagi susu ibu.. bukan setakat bijak, cepat dalam segala segi.. alhamdulillah hana 3 bulan dah pandai meniarap!! 4 bulan ni dah jauh die merayap.. kadang2 sampai ke bawah meja anak i dok guling2..seriau mak!!! heheh

  Dari segi Breastpump memang ayeen beli yang mahal sikit,. Berbaloi beli yang bagus terus :) boleh guna utk anak ke 2, 3,4,5,6..heheheh.. Penah dengar RUMBLE TUFF??

3 dalam 1, Double electric, bateri n manual.. best sangat tak sakit..
Boleh PM ayeen juga kalau nak beli sebarang Breastpump!!

4) POTTY
- Ok yang ni boleh berjimat dengan guna CD.. Pernah dengar Cloth Diapers?? lampin moden?? Ok CD ni boleh jimatkan duit anda hokey.. Dari nak beli Pampers yang pakai buang,. better guna CD yang pakai n guna semula.. Masuk dalam mesin basuh je.. senang sangat nak guna ni.. Ayeen dah ada 6pcs CD.. Hana dah start makan nanti boleh la apply!!

  Buat masa sekarang ni hana memang guna Diapers.. Sebab kerap sangat POO POO.. sehari 2, 3 kali..tak sempat nak tunggu CD kering..hehe.. Maknanya kene tambah stok  CD lagi..hehehe.. beli lah time ada expo baby yer.. time tu harga CD yang rm30-35 keatas boleh dapat dalam rm18 or rm19 untuk 1 pcs..

Koleksi CD hana.. ada banyak lagi :)

  5)BATH
- Hana mandi kat singki je mommies.. Tapi ayeen beli jugak Bathtub baby tu.. Jarang guna tapi nasib baik la ada kegunaan lain jugak beli bathtub tu..sekarang jadi tempat tadahan air,.hahaahaha.. lagi2 musim catuan air ni.. Berguna juga beli!! hehehe.. Beli murah2 je. jimat belanja.. kang nak bayar duit hospital lagi!!

6) Pakaian dan toiletries baby!!

Ok mommies beli kat sini yer..jimat banyakkk!! hehehheeh


  Ini cara ayeen ye uools.. Cara ayeen berjimat!! mesti ada mommies yang cakap ayeen ni sengkek sangat!! itu terpulang pada kemampuan masing2.. menjadi isteri kepada seorang student sangat2 menjadikan ayeen berfikir 2 kali sebelum membeli sesuatu!! Kita membeli ikut kemampuan!! jangan sampai nak semuanya serba mahal  tapi akhir2 bulan ikat perut..

Bagi yang mampu tak salah nak berhabis demi anak.. ikut cara uools masing2.. lain orang lain pemikirannya!!
bagi yang nak berjimat boleh la ikut cara ayeen kan..

                                                            SHARING IS LOVING!!!



Sharing is Loving :}

9 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum ayeen, wahh bagus gila tips ni. sheila pun start 6 bulan ke atas baru mula shopping barang baby sikit2. alhamdullilah, skrg dah settle, tgu masa nak masuk labour room je. hehehe doakan sheila ya. selamat berkenalan ~~~

cik mah said...

btul tu...kena berjimat kan...cik mah pun xbeli katil bby..guna yg turun temurun je,,yg mama hadiahkan pada kakak cik mah...then bby cik mah pulak pkai..tab mandi pun sama juga...dr kakak..hehe..untung ada kkk..hehe...tq kongsi tips...

misz sheyla said...

kite tunggu 7 bulan baru beli baju...kalau brg lain mcm tilam ke towel ke dah start beli sikit2 dah..huhu..ingat nk beli jugak CD...boleh pakai time weekend kan...lagipun boleh masuk mesin..jimat sikit dari beli pampers bagai tu kan... insyaallah kena rajin2kan diri membasuh kalau nk berjimat..

misz sheyla said...

breast pump tu berape rm ye???tgh usha2 breast pump jugak sebenarnya

Ayeen Muhammad said...

misz sheyla..
meh whatapps ayeen meh
011 12853251.
banyak jenis pump ada..

Ayeen Muhammad said...

Seronoknya cik mah ada kakak..pakai yg turun temurun jela..huntung sangat.. heee

Ayeen Muhammad said...

Sheila..
wahh semoga selamat semuanya yunk..
insyaallah.. selamat mengepush!! Hehe
salam.perkenalan..

NinaAz said...

Lama xdtg siniiii. Dah ada baby dahhhhhhh

Ayeen Muhammad said...

NinaAz

hehehhe.. ada baby dah.. baby kite 4 bulan 2 minggu dah ni..

Related Posts with Thumbnails